måndag 24 oktober 2016

Mitt ägande i Precio Fishbone

Precio Fishbone är ett konsult- och systemutvecklingsföretag som framförallt verkar i Sverige/Norden med fokus på Sharepointlösningar, Office 365 support och dokumenthanteringssystem. Man försöker expandera och för närvarande investerar man i ett partnernätverk för att nå ut till fler marknader med sina produkter. De första affärerna genom partnernätverket genomfördes under andra kvartalet 2016 och jag hoppas denna affär kan ge ytterligare boost till tillväxten.

Av egen erfarenhet tycker jag det finns fortsatt mycket att göra vad gäller molnbaserade IT lösningar. Jag har ingen egen direkt erfarenhet från bolaget i fråga men att molnet är en del av framtiden och att det finns ett behov av utveckling, utbildning och support inom området skiver jag under på - där finns pengar att tjäna och där har Precio positionerat sig som specialister på Microsofts grundlösningar. Microsoft må inte vara det trendigaste IT bolaget men produkterna är fortfarande de dominerande på marknaden och personligen ser jag inte att det kommer ändra sig den närmsta tiden.

Under kvartalet skrevs avtal med Trafikverket som beräknas till värde 42 MSEK. Detta kommer faktureras under flera års tid men för Precio som omsätter ca 200 MSEK per år så är det alltså ett enskilt avtal med ordervärd på cirka 20% av en årsomsättning. Förutom att detta bör stödja tillväxten under de närmsta åren så tycker jag det är en prestigeaffär där man visar att stora statliga myndigheter potentiellt kan bli stora kunder för ett litet bolag som Precio. Det finns fler sådana möjligheter i Sverige.

Vad gäller siffrorna värderas bolaget i skrivande stund till PE 13,5, exkl nettokassan om cirka 5 MSEK så blir PE 12,9 för rörelsen. Bolaget är lågt belånat och rörelsen är ju inte särskilt kapitalkrävande - cirka 80% av vinsten skyfflades vidare till aktieägarna för 2015 vilket ger en direktavkastning på 6,65% på dagens börsvärde. Balansräkningen är ganska goodwilltung vilket jag generellt sett inte gillar, men belåningen är så pass låg att även om man skulle skriva av hela goodwillen på en gång så skulle soliditeten fortfarande ligger runt 50%.

Sista årens omsättningstillväxt har legat på +19% för 2014 och +43% för 2015 (+10% organisk) - för först halvåret 2016 var  tillväxten cirka 16% (organisk) - däremot har inte vinsten hängt på under 2016 som bara ökat med 2% och vinsten efter skatt är till och med negativ. Detta förklaras med ökade investeringar i nya produkter (man har de facto lanserat 2 nya egna produkter) samt att uppsättningen av ovan nämnda partnernätverk för närvarande påverkar resultatet negativt. Båda dessa faktorer skall ju dock ses som investeringar för framtida vinstökningar.

Precio är en krydda i min portfölj och ett ganska litet innehav i förhållande till övriga. En av anledningarna är väldigt dålig likviditet i aktien - hela dagens omsättning idag uppgår till ca 40.000 SEK. Detta stoppar några större köp. Dessutom har jag ingen direkt erfarenhet av de produkter bolaget säljer vilket gör det svårt för mig att värdera hur bra de är jämfört med andra tillgängliga produkter. Kan de fortsätta växa i samma takt och expansionen på fler geografiska marknader går vägen så ser jag inte alls en uppvärdering till PE 15-20 på en högre vinst som en omöjlig värdering.

Lyckas de med ovan och vi antar de kan komma upp till en årsvinst på 18 MSEK om 3 år (snitt om 15% vinsttillväxt per år) så bör det finnas en potential på 70-125% i aktievärdet (beräknat på PE15-PE20) - lägg på 5-6% direktavkastning per år så kan det bli en mycket bra placering. Om vi däremot får se stagnerande vinsttillväxt så på PE13 med 6,5% direktavkastning så bör nedsidan oavsett vara hyffsat begränsad.

Nu är jag bra nyfiken på delårsrapporten som kommer om cirka 40 timmar =)! Hoppas få se fortsatt omsättningstillväxt och viss vinsttillväxt.


Väl Mött
M


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar