lördag 17 december 2016

Gnälla på skattetrycket

Satt igår i väntrummet på väg att träffa en specialistläkare och någonstans trängde sig det dåliga samvete på

Jag har många gånger (så som säkert många andra) gnällt som fan på skatten....att se hur mycket som dras från lönen varje månad känns inget vidare alls. Men nu sitter jag där och väntar på min date med läkaren som har 12 års utbildning i ryggen - betalt? 150 kr! Billigare än vad de flesta betalar sin frisör. Tack staten!

Funderingarna på mitt gnäll mot skatten går vidare. Vi har ju fött våra barn på sjukhus - riktigt bra erfarenhet därifrån, massa hjälpsamma människor och vad kostade det? Gratis! Vi har som jag skrivit om tidigare varit föräldralediga och alltså plockat ut i runda slängar 200.000 från försäkringskassan. Utöver det får vi barnbidrag. Dessutom gratis utbildning för både mig och frugan, och någon gång kommer förhoppningsvis våra barn få möjligheten att utnyttja detta dessutom. Sen har vi en avsättning till en pension jag förhoppningsvis får möjlighet att plocka ut, polisen, rättsväsende, trygghet vid sjukdom etc etc etc......Det kanske slösas i viss mån med skattepengarna men en stor del får vi tillbaka i form av tjänster.

Bör nog fundera en extra gång nästa gång jag raljerar över de höga skatterna igen....eller så är det helt enkelt min rättighet som medborgare att gnälla oavsett.

1 kommentar:

  1. Läkarbesöket kostar inte 150, 200, 250 eller 300 kr som det kan kosta i olika landsting. Det du betalar är en "egenavgift" eftersom om tjänsten vore helt gratis skulle efterfrågan stiga kraftigt. Den äkta kostnaden bestäms av DRG-prislistor. Några exempel: läkarbesök i öppenvård ca 8000 kr, besök hjärtspecialist 12 000 kr. Besök med utredning 26 000. Mindre kirurgisk operation 17 000, större dito 32 000. Vårddygnspris ca 7000 kr. Alla prover och undersökningar tillkommer med ytterligare uppgifter.

    Tänk dig att den kostnad du ser bara är en bråkdel, på samma sätt som dagistaxan är ca 1000 kr per månad när den egentliga kostnaden är ca 10 000 per barn och månad. Systemet fungerar eftersom att det är alla de övriga som inte nyttjar tjänsten som är med och betalar den.

    Så huruvida det är billigt eller inte är svårt att avgöra utan en större analys. Landstingsskatten är ca 10% och snittinkomsttagaren betalar då ca 30 000 per år vilket räcker till tre läkarbesök eller en blindtarmsoperation per år. Friska personer skulle troligen tjäna på att betala sina kostnader och avstå från skatt. Dock får vi nog ganska mycket för våra kronor. I USA ligger sjukförsäkringspremien betydligt högre än 2500kr/mån, snarare på det dubbla och för att täcka hela familjen kanske det femdubbla.

    SvaraRadera