lördag 31 december 2016

2016 Sammanfattning

Gott slut och Gott nytt år på er. Nu var börsåret 2016 definitivt slut och här kommer min sammanfattning av året som gått.

För det första har avkastningen blivit riktigt fin och portföljen spräckte miljonen under året för Familjen M (och det med råge!). Men lika snabbt som det går upp kan det ju tyvärr gå ner....försöker hålla nere mig på jorden så gott det går!

 Mitt resultat för 2016



Så här brukade jag titta tidigare på det, men kom ju på att det blir något fel då jag behåller värdeökningen av de insatta pengarna under året som en hävstång på den %-uella utvecklingen. Jag justerar för det genom en enkel uppskattning av hur mycket av värdeökningen som kommer från insättningarna och får då:




29,4% ger ju en riktigt fin överavkastning mot index! Detta kommer förmodligen inte hända igen dels på grund av att jag är såpass ödmjuk att jag anar en viss tur i siffrorna, och "tur" är ju en högst oberäknelig faktor. Dessutom som jag skrivit om tidigare så breddar jag min portfölj för tillfället vilket förhoppningsvis minskar volatiliteten i portföljen men på bekostnad av att jag minskar möjligheten till högre överavkastning gentemot index.

Jag har under året ofta legat med runt 80% av portföljen i ~5 innehav och varit hyffsat ombytlig i min portfölj och tidigare under året skrev jag ett inlägg där jag undersökte hur det gick jämfört med om jag helt enkelt inte gjort en enda affär under året. Gjorde en uppföljning nu när året är slut och får att jag hade haft 33,6% avkastning utan aktivitet i portföljen, så tyvärr har jag inte vart så smart som jag gärna vill tro.


Årets bästa affär

Utan tvekan är det Opus som bidragit stort till överavkastningen mot index, gick in på 4,5 kr från början, hade dessutom lite flax som jag skrev om här vilket tillsammans gjort att totalavkastningen blivit riktigt vass på ett innehav som dessutom under stora delar av året var det som vägde tyngst i portföljen.


Årets sämsta affär

Fingerprint Cards. Köpte de första aktierna runt 95 kr och ökade när den gick under 80 kr
vilket jag tyckte så riktigt billigt ut. Men som vi alla vet idag så kom dom med vinstvarning på 2016 och en ganska låg prognos på 2017 - realiserade en förlust på en stor del av innehavet på -26%. Jag såg inte Q4 som en risk överhuvudtaget med den dollarkurs som varit och den visibilitet bolaget hävdat sig ha på 6-9 månaders sikt - där fick man på nöten.


Årets felbeslut

Även om FPC var årets sämsta affär så som jag skrev ovan hade jag haft bättre avkastningen utan någon aktivitet i portföljen. Slutsats? Jag har sålt vinnare....det har jag grävt lite i och det finns framförallt två bolag jag gjort exit i under året som fortsatt öka riktigt mycket efter jag sålt - Mycronic och Dedicare vilka inklusive utdelning stigit med 50 respektive 60 procent sen jag sålde. Även om Dedicare stigit mer i procent så vägde innehavet i Mycronic tyngre därav får de vinna denna kategori.



Så för nästa år så skulle jag vilja se:

Insättningar >150.000 kr
Färre affärer från min sida (Definerat som courtagekostnad skall minskas med 30% jämfört 2016)
Viktminskning på >10 kg

....och en frisk familj, mindre tullar, mindre krig, mer kärlek samt ett par golfrundor under 80 slag!

Gott Nytt år!

5 kommentarer:

  1. Trevlig sammanställning.

    Själv hade även jag god utveckling i aktieportföljen under året och hade hela noll försäljningar. Tur ska man ha ibland. (Leta på min lilla blogg om intresse skulle finnas för detaljer.)

    Lycka till med kärleken och golfen! :-)

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
  2. Förresten, eftersom jag lider av vad jag tror är samma problem, hur har du tänk dig att gå ner de där 10 kilona (minst)?

    Mvh

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,

      En del kommer från "inget godis till semestern" nästa år vilket också krävs för att nå sparmålet.

      Då jag vart pappaledig stora delar av 2016 men nu börjar jobba igen så kommer antalet mål mat om dagen gå ner till två måndag-fredag (som det var innan jag blev pappaledig).

      Träningsmässigt så är tre pass i veckan med mjölksyra + sommarhalvåret spelar jag mycket golf så då blir massa promenad på det.

      Det var mer eller mindre så här jag levde förut och då höll jag en vikt på 78-82 kg jämnt.

      /M

      Radera
  3. Riktigt fin utveckling du haft 2016. Bra jobbat!

    SvaraRadera